Protestactie ouders en kinderen tegen lotingssysteem scholen: “Ik wil niet in de grabbelton” | De Utrechtse Internet Courant Protestactie ouders en kinderen tegen lotingssysteem scholen: “Ik wil niet in de grabbelton” | De Utrechtse Internet Courant

Protestactie ouders en kinderen tegen lotingssysteem scholen: “Ik wil niet in de grabbelton”

Protestactie ouders en kinderen tegen lotingssysteem scholen: “Ik wil niet in de grabbelton”

Enkele tientallen kinderen met ouders waren vanmiddag naar het Stadhuisplein in Utrecht gekomen om te demonstreren tegen het lotingssysteem voor leerlingen in het voorgezet onderwijs. Dit systeem zou oneerlijk zijn en structureel tot problemen leiden.  Enkele ouders gaan vanmiddag in gesprek met de wethouder van onderwijs Jeroen Kreijkamp.

Florance Salmon heeft een dochter die is uitgeloot voor het Bonifatius-college in Utrecht. “En ondertussen zijn ook de tweede, derde en vierde keuzes vol. Nu moeten we kiezen tussen de restjes. Het is gewoon geen goed begin van haar middelbare school tijd.”

Van alle kinderen die in Utrecht naar het voortgezet onderwijs gaan kan zo’n 96 procent naar de school van haar of zijn keuze. Voor de overige kinderen kan het een vervelende situatie zijn, de school van keuze is bezet en de andere opties op het lijstje vaak ook. “Het is een alles of niets systeem”, laten de ouders weten. “Er moet flexibiliteit komen in het systeem”, zegt Mierla Clarck. “Het is frustrerend hoe er alleen in cijfers wordt gedacht.” Clarck is samen met haar dochter Fleur naar het Stadhuisplein gekomen om de wethouder duidelijk te maken dat er verbeteringen moeten komen.

Wethouder Kreijkamp staat buiten voor het stadhuis alle ouders te woord. “Ik begrijp dat het super vervelend is. Wij gaan dan ook graag in gesprek met de ouders om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn.” Kreijkamp laat weten dat het lotingssysteem en de overgang van Primair Onderwijs (PO) naar Voortgezet Onderwijs (VO) in Utrecht geëvalueerd gaat worden.

DSC_9403

DSC_9307

DSC_9368

DSC_9303

6 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse vogel

    uiteindelijk maakt het geen zak uit op welke school een kind zit. Dit zijn toch vooral werkeloze moeders die hun kinderen te dicht op de lip zitten.

  2. waldorff

    Het maakt wel degelijk uit op welke school je kind zit-en de daarbij behorende vriendengroep…(daar zijn zat studies naar gedaan)
    Het vervelende is dat scholen vaak niet groter willen worden en dat er toch heel veel aanmeldingen zijn….

  3. corne smiesing

    @utrechts vogel.
    Ik zie aan uw reactie dat het wel degelijk uitmaakt op welke school je hebt gezeten. Ik wil mijn kinderen op een school hebben waar ze eerst nadenken en dan pas reageren..

  4. Utrechtse vogel

    de toppers komen er toch wel, ondanks de school. Al dit gezeik is vooral voor de middelmaatjes, want dat willen die ouders niet inzien. Dat hun kind vooral middelmatig is, “op te leiden” tot dociele burger die een radertje wordt in een of ander grijs middelmatig kantoor van een grijs middelmatig bedrijf.

    Maar dit soort moeders denken allemaal dat HUN kind een geschenk uit de hemel is. HUN kind is echt bijzonder, maar ja wordt tegengehouden door het systeem he? OH OH wat oneerlijk het komt op de ‘verkeerde’ school terecht.

    en dat is blinde zelfverlakkerij. Die kinderen zijn niet bijzonder. De meeste kinderen zijn niet bijzonder. Er zijn er een paar psychopathisch slecht, daar niks aan te doen, met welke school dan ook. En er zijn er een paar die zijn superbriljant, getalenteerd en speciaal. Die komen er wel, op welke school ze ook zitten.

    Voor de grote middelmaal maakt maakt het allemaal sowieso niet uit.

  5. wihbrand

    Elk kind is bijzonder en heeft recht op goed onderwijs

  6. Utrechtse vogel

    oh ja, voor dat iedereen dat begint te roepen: ik ben ook middelmaat hoor. En toen ik vroeger naar school ging was er helemaal niet zoveel keus. Het was gewoon meteen duidelijk naar welke scholol je moest. Katholieken naar de katholieke school, gereformeerden naar de PC, socialisten naar de openbare, etc. Maakte uiteindelijk geen enkel verschil, en dat is meerdere keren aangetoond.

    Wat betreft de opmerking over de invloed van de vriendengroep, die is er zeker. Maar ja, dat hangt toch voopral van toeval aan elkaar, daar kun je je school echt niet op zoeken. Binnen 1 school zijn er al zo veel verschillen tussen de klassen. De ene klas zit vol etterbakken, de andere vol stille nerds, en de volgende met party-beesten. Toeval, toeval, toeval. Hou toch op om te denken dat je dat kunt sturen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).