Bijval voor ‘manipulerende’ plantencelbioloog Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bijval voor ‘manipulerende’ plantencelbioloog Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bijval voor ‘manipulerende’ plantencelbioloog Universiteit Utrecht

Bijval voor ‘manipulerende’ plantencelbioloog Universiteit Utrecht

De plantencelbioloog dr. Pankaj Dhonukshe werd vorige maand schuldig bevonden aan het manipuleren van gegevens in vier artikelen. Hij krijgt nu echter bijval van medeauteurs van een Weense onderzoeksgroep.

Dit weet de Volkskrant. De Nederlands-Indiase plantencelbioloog knipte en plakte volgens de Universiteit Utrecht buiten medeweten van collega’s fotomateriaal zonder dat te vermelden. Weense collega’s melden echter in een brief aan de Utrechtse rector dat er niets mis lijkt met een gewraakt artikel in Nature in 2008, terwijl dit een centrale rol speelde in Dhonukshes veroordeling.

Het verwijt aan Dhonukshe was vooral dat hij identiek beeldmateriaal stiekem hergebruikte in artikelen over verschillende experimenten. Ook zou er geknipt en geplakt zijn in foto’s van chemische analyses. Volgens de Weense plantbioloog prof. Jiri Friml geldt dat niet voor het Nature-artikel uit 2008. ‘Het experiment is uitgevoerd en de afbeeldingen weerspiegelen de originele data’, schrijft hij aan Utrecht.

Dhonukshe, opgeleid in Nederland, Duitsland en de VS, gold lang als een groot talent in de biologie. In 2012 kreeg hij een miljoenenbeurs van de European Research Council. Van het Nederlandse NWO ontving hij eerder een VIDI-beurs van 257 duizend euro.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).