Utrechtse paralympiër Lisa Bunschoten op bezoek bij de burgemeester | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse paralympiër Lisa Bunschoten op bezoek bij de burgemeester | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse paralympiër Lisa Bunschoten op bezoek bij de burgemeester

Utrechtse paralympiër Lisa Bunschoten op bezoek bij de burgemeester

Ze was nog maar een dag terug in Nederland, en gisteravond al te vinden in het stadhuis. Gehuld in het oranje-uniform en in het gezelschap van haar gezin en haar begeleiders was Lisa Bunschoten op bezoek bij de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. De 18-jarige Utrechtse werd vorige week bij de Paralympische Spelen zevende op het onderdeel snowboardcross. Ze heeft een onderbeenprothese.

Burgemeester Jan van Zanen laat meermaals weten dat hij het een geweldige prestatie van haar vindt: “Het is super dat mensen dit doen. Je moet er behoorlijk wat dingen voor opofferen denk ik.” Lisa beaamt dat: “Ik heb dat er wel voor over, ik vind het geweldig om te doen.” Sporten is dan ook dat wat ze het liefst doet. Haar vader ziet Lisa na haar topsportcarrière werken bij de Johan Cruijff foundation. Haar moeder denkt dat ze actief zal zijn binnen de Mentelety Foundation, een foundation die zich inzet om kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Bibian Mentel, de winnares van het goud bij de para snowboardcross, heeft de foundation opgericht. Mentel is tevens de trainster van Lisa.

Sochi

Lisa vertelt over haar ervaringen in Sochi: “We waren een hecht team, iedereen moedigde elkaar aan. Ik moest het opnemen tegen mijn eigen trainster, maar dat was niet erg. Het is erg moeilijk om Bibian in te halen, dus daar ging ik niet van uit.”

Haar ouders vullen aan: “Vooral de sfeer was heel leuk. Er was een Holland Huiskamer in plaats van het Holland Heineken Huis. Het was allemaal veel kleiner dan bij de Olympische Spelen, maar het was een leuke verzamelplek.”

Plannen en organiseren

Vandaag gaat Lisa naar koning Willem-Alexander, en morgen is ze vrij. Volgende week begint ze weer met school. Haar begeleiders van school lachen. “Lisa doet het erg goed op school, ondanks dat ze veel weg moet voor wedstrijden. Ze kan plannen en organiseren, en dat zie je aan haar schoolprestaties”, vertelt Anouk van Loon, Lisa’s begeleider van het Leidsche Rijn College. In juni behaalt Lisa als het goed is haar vwo-diploma. Simone Koot, Lisa’s talentbegeleider en oud-waterpoloster, zegt dat Lisa’s vermogen om te plannen ook goed is voor de sport. Lisa’s moeder vult aan: “Het geeft haar rust om te weten dat alles goed geregeld is.”

Iedereen is trots op Lisa. Haar familie, haar begeleiders van school, haar talentbegeleiders, maar ook zeker de burgemeester. Hij overhandigde haar een ingelijste foto. “En over vier jaar?”, vraagt hij zich af. “Derde worden zou heel mooi zijn”, antwoordt Lisa lachend.

Foto: Jantine Albers
Foto: Jantine Albers
Foto: Jantine Albers

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).