Willem Holleeder te gast bij Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Willem Holleeder te gast bij Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Willem Holleeder te gast bij Universiteit Utrecht

Willem Holleeder te gast bij Universiteit Utrecht

Opmerkelijk nieuws op dub.nl, het onafhankelijke medium van de Universiteit Utrecht. Uit een bijdrage van Ries Agterberg blijkt, dat het NTR programma College Tour, dat zal plaatsvinden bij de Universiteit Utrecht, topcrimineel Willem Holleeder als gast heeft. De keuze voor Holleeder als gast bracht een maatschappelijke discussie op gang, maar de universiteit vindt dat het aan de NTR is wie zij als gast kiest.

De afgelopen jaren heeft het televisieprogramma College Tour van de NTR met interviewer Twan Huys al tal van spraakmakende gasten uit binnen- en buitenland mogen verwelkomen. Interviews met grootheden als Sting, de Dalai Lamai, premier Mark Rutte, Matthijs van Nieuwkerk, Richard Branson, Madeleine Albright, Harry Mulisch en Johan Cruijff hebben voor enerverende en inspirerende televisie gezorgd. Nadat de Universiteit Utrecht enkele weken terug werd benaderd door de NTR met het verzoek om de nieuwste aflevering van het tv-programma, gepland voor 11 oktober, in Utrecht te mogen opnemen is inmiddels ook bekend gemaakt wie daarin de gast is: topcrimineel Willem Holleeder. Na de bekendmaking ontstond direct een maatschappelijk discussie of een dergelijk programma wel een podium moet bieden aan een crimineel als Holleeder. In de Volkskrant stelt media-ethicus Huub Evers, dat het programma te ver gaat. Hij vindt het programma een vorm van verheerlijking van de hoofdpersoon en dat moet je volgens hem niet willen. Ook Kees Sietsma, oud-inspecteur in de zaak Holleeder, vreest dat juist jonge mensen zullen denken: ‘dat heeft die man toch mooi geflikt’.

Zowel samensteller Carel Kuyl als presentator Twan Huys snappen de ophef, maar vinden de keuze verdedigbaar. ‘De man heeft bijna 30 jaar tijd de Nederlandse misdaadscene vertegenwoordigd op de voorpagina’s van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft’, volgens Huys op Radio 1. ’Bovendien was eerder ook Nick Leeson, de man die Barings Bank naar de afgrond bracht, te gast bij het programma.’ Het college van bestuur van de universiteit wil geen uitspraak doen over de inhoud van het programma, stelt Agterberg op dub.nl. Zij heeft debat hoog in het vaandel staan en in College Tour draait het om het debat en de kritische vragen van studenten, aldus het college. ‘Het is een journalistiek programma en het is aan de omroep wie zij uitnodigt.’ Wel blijkt de universiteit volgens dub.nl nog in overleg met de omroep over de beveiliging die zo’n opname vraagt.

Bron: www.dub.nl

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).