Utrecht Cares mobiliseert professionals voor vrijwilligerswerk | De Utrechtse Internet Courant Utrecht Cares mobiliseert professionals voor vrijwilligerswerk | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht Cares mobiliseert professionals voor vrijwilligerswerk

Utrecht Cares mobiliseert professionals voor vrijwilligerswerk

In het Catharijnehuis, een dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht centrum, verzorgen vrijwilligers van Utrecht Cares vandaag een spelletjesmiddag. Het Catharijnehuis kent ongeveer 600 bezoekers, waarvan er per dagdeel ruim 100 langskomen voor een praatje, een kop koffie of wat gezelligheid. Utrecht Cares biedt dergelijke ondersteuning door de inzet van vrijwilligers niet alleen bij de dak- en thuislozenopvang. De vrijwilligers bieden ook hulp en ondersteuning aan gehandicapten, kinderen in achterstandsituaties, migranten en ouderen.

Evelien van Wieringen, stadsmanager voor Utrecht Cares, licht de missie van het vrijwilligersnetwerk toe. ‘Stichting Utrecht Cares mobiliseert (young) professionals om te gaan ‘vrijwilligen’. Wij doen dit door vrijwilligerswerk 100 procent flexibel te maken. Door deze vernieuwende manier van vrijwilligerswerk kunnen wij de vraag naar structurele hulp binnenmaatschappelijke organisaties toch invullen. De gezichten wisselen nog wel eens, maar de vrijwilligers van Utrecht Cares zijn er altijd.

Inmiddels hebben zich al ruim 650 Utrechtse young professionals bij ons ingeschreven, waarmee wij wekelijks de activiteiten van vele maatschappelijke organisaties ondersteunen, zoals de spelmiddag in het Catharijnehuis, een creatieve middag voor ouderen en een huiswerkklas voor jongeren in krachtwijken. Wij zorgen er voor dat onze vrijwilligers nooit alleen naar een activiteit gaan, maar dat meerdere young professionals zich kunnen inschrijven voor 1 activiteit. Op deze manier wordt niet alleen de maatschappelijke organisatie geholpen, maar wordt er ook een netwerk opgebouwd van professionals die zich graag samen willen inzetten voor een ander.

Naast het mobiliseren van individuele vrijwilligers werken wij veel samen met het Utrechtse bedrijfsleven, waarvoor wij maatschappelijk betrokken teamactiviteiten organiseren. Zo beklommen we afgelopen week de domtoren met 15 professionals en 15 dak -en thuislozen en knappen we volgende maand onder andere een speeltuin op en organiseren we een sportdag voor kinderen uit een achterstandswijk. Je ziet dat het doen van vrijwilligerswerk inspireert en het teamgevoel versterkt. Daarbij komen er tijdens deze teamactiviteiten de mooiste ontmoetingen tot stand. We zien dan ook vaak dat de deelnemers zich na een activiteit inschrijven als vrijwilliger bij Utrecht Cares.’

Utrecht Cares, een van oorsprong Amsterdams initiatief, brengt vraag en aanbod succesvol bij elkaar via de website utrechtcares.nl. Individuele vrijwilligers kunnen zich  via de online kalender aanmelden voor de diverse activiteiten en bedrijven vinden er informatie over de verschillende mogelijkheden, zoals het doen van een maatschappelijk betrokken teamactiviteit, maar ook het adopteren van een project behoort tot de mogelijkheden. Afgelopen jaar hebben de vrijwilligers van Utrecht Cares ruim 2500 hulpbehoevenden in Utrecht bereikt. Daarnaast heeft het Utrechtse bedrijfsleven bijna 1500 uren vrijwilligerswerk opgepakt.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).