Merijn van der Vliet, avondwerk | De Utrechtse Internet Courant Merijn van der Vliet, avondwerk | De Utrechtse Internet Courant

Merijn van der Vliet, avondwerk

Merijn van der Vliet, avondwerk

De fotograaf Merijn van der Vliet is in 1973 in Apeldoorn geboren. Hij groeit er op met zijn ouders, een oudere broer en een jonger zusje. Als hij zijn middelbare schooldiploma op zak heeft, komt hij in 1992 naar Utrecht om aan een studie Sociale Geografie te beginnen. Als specialisatie kiest hij  ‘Ontwikkelingslanden’. In 1997 begint hij aan zijn eindscriptie, maar in 2000, als hij vrijwel alle vakken heeft gehaald besluit hij door gebrek aan motivatie én goede studiebegeleiding zijn studie op het allerlaatste moment af te breken. Hij heeft dan acht jaar(!) gestudeerd en weet een ding zeker: een baan als sociaal geograaf gaat het zeker niet worden.

Wat dan wel? Daar wordt door Merijn goed over nagedacht. Hij wil zijn creatieve talenten ontwikkelen. Tijdens zijn studie is hij begonnen met het schrijven van gedichten. Zijn versregels blijken redelijk succesvol en worden door diverse bladen gepubliceerd. Na verloop van tijd stopt hij daar weer mee en gaat na het afbreken van zijn studie zijn zangtalent ontwikkelen. Hij heeft een mooie zangstem, maar enige scholing is absoluut noodzakelijk, vindt hij zelf. Merijn gaat bij Parnassos zangcursussen volgen en neemt daarnaast privé-zanglessen. Hij wil meer en doet met succes auditie voor een studie aan de ‘Academie Voor Lichte Muziek’. Op deze privéacademie, destijds gevestigd in Hilversum (nu Lelystad), studeert hij van 2000 tot 2002. Hij ziet het als een investering in zichzelf en heeft allerlei baantjes om deze investering te bekostigen. In 2002 trekt Merijn de conclusie dat ook een zangcarrière het niet gaat worden.

Merijn fotografeert voor Sapsite voornamelijk bandjes en andere muziekgezelschappen

Weer breekt er een periode aan waarin hij veel nadenkt over zijn toekomst en wat hij wil gaan doen. Hij heeft wel eens aan fotografie gedacht, maar hij had bij wijze van spreken, nog nooit een camera van dichtbij gezien. In 2002 koopt hij een fotocamera en schrijft zich in voor een basisopleiding fotografie. Hij leert op zaterdagen alles over scherpte, diepte, diafragma en afstand. Maar dat is niet genoeg, Hij begint in 2003 aan een studie aan de fotovakschool in Apeldoorn en in 2005 na een tussenpauze, een vervolgopleiding in Amsterdam. Tussen 2006 en 2008 verschijnen zijn (eerste) foto’s op ‘Sapsite’, een online Utrechts cultuurmagazine. Merijn fotografeert voor deze site voornamelijk bandjes en andere muziekgezelschappen. Fotograferen is tot dan toe ‘liefdewerk’. Voor zijn levensonderhoud werkt hij sinds 2004 als projectassistent bij een gemeentelijk Projectbureau. Het betreft een vaste aanstelling, maar vanaf het begin maakt hij zijn meerderen duidelijk dat zijn toekomst niet bij de Gemeente ligt. Hij maakt een eigen website waarop hij zijn foto’s plaatst.

In 2007 gaat de kogel eindelijk door de kerk, Merijn weet wat hij wil. Hij neemt ontslag bij het Gemeentelijk Projectbureau en schrijft zich als fotograaf in bij de Kamer van Koophandel. Hij is nu professioneel fotograaf. In de periode na zijn vrijwillige ontslag krijgt hij van het projectbureau waar hij heeft gewerkt met enige regelmaat opdrachten. Maar er moet meer gebeuren om een boterham te verdienen. Hij begint te netwerken en krijgt daardoor opdrachten van vooral culturele instellingen en evenementen. Onder andere Festival a/d Werf en Tweetakt zijn nieuwe opdrachtgevers. In 2010 krijgt hij van de Gemeente Utrecht de opdracht om de uitvoering van het omvangrijke project ‘Trajectum Lumen’ te fotograferen. Hiervoor wordt vanaf het Vredenburg een lichtspoor in de straten aangebracht. Door dit spoor te volgen kan een culture (wandel) tocht in het donker worden gemaakt die langs uitgelichte historische locaties in de Utrechtse binnenstad voert. Als In 2010 dit project is voltooid, blijkt het de opmaat naar het door Merijn ontwikkelde project ‘Donker Utrecht’.

Na verloop van tijd plaatst hij dagelijks foto’s op zijn FB-pagina die hij de avond ervoor heeft gemaakt

Door het Traject um Lumen-project maakt Merijn kennis met het fotograferen in de schemering en nacht. Het valt hem op dat ongeveer een halfuur na zonsondergang de hemel gedurende een kwartier blauw kleurt, daarna valt de nacht in en wordt de lucht donker. Dat ‘kwartiertje blauw’ boeit hem mateloos en hij maakt een serie foto’s in dat bewuste kwartier. Hij plaatst ze op zijn website en Facebook en krijgt veel positieve reacties. Een vriend adviseert hem om meer met zijn foto’s te doen dan ze alleen op Facebook te plaatsen. Dat advies neemt hij ten harte en hij registreert de domeinnaam ‘Donker Utrecht’. Na verloop van tijd plaatst hij dagelijks foto’s op zijn FB-pagina die hij de avond ervoor heeft gemaakt. Om van alle logistieke besognes af te zijn, plaatst hij zijn foto’s tegenwoordig op de site ‘Werk Aan de Muur’, waar zijn foto’s in verschillende maten in ongelimiteerde edities te koop zijn. In 2012 maakt hij in eigen beheer een boek met 20 foto’s die vergezeld gaan met door hem geschreven teksten. Het schrijven van poëzie was hij nog niet verleerd. Hij presenteert zijn boek op een hoog niveau, namelijk op het dak van de Neude-flat.

Merijn van der Vliet is een innemende man die enthousiast vertelt over zijn vak. Sociale Geografie, gedichten schrijven, een beoogde zangcarrière, je moet soms een paar zijwegen inslaan om het juiste doel te bereiken. Merijn lijkt zijn doel bereikt te hebben. Lijkt? Ja, want wie weet wil hij volgend jaar wel gaan schilderen. Laat ik hem maar niet op een idee brengen!

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

3 Reacties

Reageren
  1. David

    Besproken door Marcel Gieling, kijk dan ben je eindelijk echt beroemd 😉 Leuk stuk weer…

  2. Merijn van der Vliet

    Op de Utrechtse Internet Courant (DUIC) blogt kunstliefhebber Marcel Gieling (bekend van zijn kunsthandel in de Schoutenstraat)over beeldend kunstenaars uit Utrecht.

    Deze week schrijft hij over mij. Dank je Marcel voor het stuk en het prettige gesprek! Enne, jij bent ook een innemende man!

  3. louis gieling

    Geen man met beroepsvrees in elk geval, en met veel talenten bedeeld.
    Leuk stuk.( het artikel !)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).