Allemaal Utrechters – Rashid Abdi Ibrahim: ‘De Garoodi Supermarkt in Lombok is mijn beste beslissing ooit’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Rashid Abdi Ibrahim: ‘De Garoodi Supermarkt in Lombok is mijn beste beslissing ooit’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Rashid Abdi Ibrahim: ‘De Garoodi Supermarkt in Lombok is mijn beste beslissing ooit’

Allemaal Utrechters – Rashid Abdi Ibrahim: ‘De Garoodi Supermarkt in Lombok is mijn beste beslissing ooit’
Rashid Abdi Ibrahim in zijn Garoodi Supermarkt in Lombok. Foto: Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Rashid Abdi Ibrahim (46) uit Somalië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Rashid Abdi Ibrahim (46) uit Somalië.

Paspoort
Naam: Rashid Abdi Ibrahim
Geboortedatum: 21-10-1971
Land: Somalië
Plaats: Mogadishu
Levensmotto: ‘Stel iets niet uit tot morgen als je het ook vandaag kunt doen’
Aantal mensen met een Somalisch paspoort in Utrecht in 2017: 64 (bron: Basisregistratie Personen/BRP

“Het openen van de Garoodi Supermarkt in Lombok is mijn beste beslissing ooit”, zegt Rashid Abdi Ibrahim. Hij staat stralend in zijn winkel. Aan de Damstraat 68 verkoopt Rashid al bijna negen jaar allerlei producten die de Albert Heijn aan de overkant van de straat niet heeft. Hij verkoopt huishoudelijke artikelen zoals dekens en gordijnen, levensmiddelen zoals Ethiopische koffie en henna en hij doet aan money transfer. Een gouden combinatie, noemt Rashid het. De inhoud van zijn winkel is veranderd in de loop der jaren, net als de samenstelling van de inwoners in Utrecht. “Je moet je altijd aanpassen aan de situatie”, legt hij uit. Daarom verkoopt hij tegenwoordig dan ook veel Sorghummeel, omdat er veel Eritreeërs en Ethiopiërs naar Utrecht zijn gekomen.

Rashid ontvlucht Somalië in 1998 vanwege de oorlog. Het plan: naar Engeland. Maar op Schiphol ontdekt de marechaussee dat het paspoort waarmee Rashid vlucht, vervalst is. Hij komt terecht in een asielzoekerscentrum in de Noordoostpolder, Luttelgeest om precies te zijn. Als Rashid na twee jaar een werkvergunning krijgt, is hij ontzettend blij. Hij gaat aan de slag bij de PPT in Nieuwegein. Er werken veel mensen uit de grote Somalische gemeenschap, dus is het gezellig werken.

Sinds zijn vlucht wisselt Rashid brieven uit met een Somalische vrouw die hij in die tijd kort ontmoette. Zij studeerde aan de universiteit in India. De komst van het internet maakt het contact makkelijker; ze komen bij elkaar en trouwen in 2004. “Puur geluk. Ik had nooit verwacht dat het zou kunnen.” Het stel woont samen en heeft vier kinderen.

Werken en succesvol worden

Rashid vertelt graag over zijn kinderen. Trots haalt hij achter de toonbank de brochure van het Cals College vandaan, de middelbare school van zijn oudste zoon. “Echt een slimme jongen.” Rashid wijst in de brochure op aan welk niveau hij studeert: het vwo. “Ik hoop dat de rest van mijn kinderen in zijn voetsporen treedt.” Rashid is blij dat hij nu met zijn familie in Utrecht woont. Hij vertelt dat de oorlog in Somalië nu voorbij is, maar de problemen in het land nog steeds groot zijn. “Als je hier keihard werkt, kun je succesvol worden. Daar niet.”

Rachid staat zes dagen per week elf uur per dag in zijn zaak. Het woord ‘supermarkt’ achter ‘Garoodi’ is trouwens een foutje; hij wist nog niet goed wat het woord supermarkt betekende – nu weet hij dat er ‘shop’ had moeten staan. Op zondag is Rashid thuis. Op veel andere plekken dan zijn huis in Nieuwegein en de Utrechtse Garoodi Supermarkt komt hij niet; met vrienden gaat hij het liefst thuis samen eten en daarna bowlen. De buurvrouw neemt zijn vrouw en kinderen graag mee op uitstapjes naar het park, of een andere Nederlandse stad. Rashid leent zijn auto graag aan haar uit en hoort de verhalen ’s avonds aan. “Zo leer ik Nederland ook beter kennen.” Als je Rashid vraagt naar zijn toekomstdromen, blijkt hij vooral te hopen dat al zijn kinderen naar de universiteit gaan. Want: “In Somalië zouden ze die kans nooit krijgen.”


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Litouwen, Macedonië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

3 Reacties

Reageren
  1. Angelique

    Well done

  2. Mo

    Mooi inspirerend verhaal. Veel succes Apti Ibrahim

  3. Liemberg

    Zeggen niet ,maar wel iets vragen ,kent u Ismael Abbas ,ik heb hem leren kennen in het A Z C te Crailo dat was in de periode 2007 2009 ,van daar is hij naar den haag ge gaan maar blijkt daar niet meer te wonen
    Is het voor u mogelijk dat u mij helpt met zoeken ,ik zou graag weer met hem in contact komen
    vertrouwend op uw medewerking teken ik hoogachtend J Liemberg

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).